БГ Новинар

Новините днес

Горещи новини
Днес вдигаме наздравица за една чаровна дама, чийто глас омагьосва цели поколения : честито на Мими Иванова!
Мими Иванова е родена на 28 декември 1946 в...
Само 2 съставки и зъбният камък се премахва за секунди. Няма нужда вече да хвърляте излишни пари по зъболекари
Натрупването на зъбен камък е един от най-често срещаните...
НЯМА СПИРАЧКИ! Евгени Минчев пак опули България!
Πapĸeтният лъв дaдe oтгoвop нa изĸлючитeлнo гopeщ въпpoc Πapĸeтният...
Обикновена млада жена хвърли България в сълзи с вцепеняващо писмо до премиера: Г-н Борисов, помните ли детето от снимката
Г-н Борисов, помните ли детето от снимката? Тогава попитахте...
БУМ!!! НАЙ-БЛИЗКИЯТ НА ДАЯНА НЕ ИЗДЪРЖА И ПРОПЯ ПРЕЗ СЪЛЗИ: СТРАШНАТА ИСТИНА!
Тези нови разкрития преобръщат всичко, което знаем за последните...
ПРЕДИ МАЛКО: КОШМАРНА ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА!
49-годишен е пострадал при извършване на укрепителни дейности в...
Дълбок поклон. Напусна ни голяма легенда на ЦСКА
Тъжна вест. Почина бившият президент на волейболния ЦСКА Петьо...
ГЕНЕРАЛ РАДЕВ ВЗРИВИ ОБЩЕСТВЕНОСТТА С ТОВА РАЗКРИТИЕ! НИЩО НЕ Е СЛУЧАЙНО! БОЙКО БОРИСОВ И ЦАЧЕВА СА
  Ден след номинацията на Цецка Цачева за прзидент...
Кървав инцидент с известен български бизнесмен!
  Известният пловдивски бизнесмен Ангел Личканов – Личкана е...
Извънредна новина гръмна току що! Мъж лежи лежи на земята в локва кръв, в главата е прострелян
  Инцидентът станал след скандал със сина му  66-годишен...
дек 28, 2016 / 210 Views

Мими Иванова е родена на 28 декември 1946 в Хисаря. 

Една от най-популярните певици на българската забавна музика през 70-те, свързала по-голямата част от творческия си път с Развигор Попов и група “Старт”. Завършва Средното музикално училище в Пловдив и Естрадния отдел при БДК в класа на Ирина Чмихова - 1969.

Още като ученичка е солистка на Естрадния състав към ДНА в Пловдив, а като студентка - на оркестър “София”. За кратко време е в една от първите формации на трио “Обектив”.

Популярност в началото на 70-те й носят песните на Митко Щерев – “Радост моя”, “Сбогуване”, “Майчице свята”. През 1970 е една от трите изпълнителки на “Яворова пролет” (м.Светозар Русинов) - песента, получила първа награда на новоучредения радиоконкурс “Пролет”.

През 1973 изпълнява песента на Найден Андреев “Пролетен дъжд”, която печели първа награда на същия конкурс. През 1973-1974 работи в Полша, където има съвместни изяви с група "Но То Цо" и вокалния дует “Анджей и Елиза”. След завръщането си в България е солистка на оркестър “Стакато” и група “Старт”. В този период печели редица награди и в края на 70-те е обявена за най-популярната певица на България от анкетата на радиопредаването “Музикална стълбица” – 1978-1981.

Песента “В утринта” (м.Развигор Попов), която изпълнява заедно със Стефка Оникян и оркестър “Стакато” печели трета награда на фестивала “ Златният Орфей ” – 1974.

23 години по-късно песента на Димитър Пенев “Години, години”, изпълнена в дует с Жулиен Александров, е удостоена със специалното отличие на същия фестивал.

Особено успешна е 1976: “Слънцето е в моите коси” (м.3орница Попова) е обявена за “Мелодия на годината” в едноименния телевизионен конкурс, а на “Шлагерфестивал”, Дрезден, печели първа награда за изпълнение на немска песен. Песента “Кукуряк” (м. Стефан Димитров ) е втора на радиоконкурса “Пролет”. Изпълнява още две песни, които печелят втора награда на същия конкурс: “Петнадесет лалета” - 1978 (м.Развигор Попов), “Накъде” - 1981 (м.Георги Костов). Към поредицата награди от 70-те трябва да се добавят и авторитетната “Сребърна лира” от фестивала в Братислава за изпълнение на песента на Развигор Попов – “Един ден от пролетта” - 1978 и трета награда от конкурса “Песни за морето” в Рощок (съвместно с Развигор Попов).

През 80-те поддържа популярността си с активна концертна дейност с група “Старт” и изпълнява редица шлагери (по музика на Развигор Попов и текст на Богомил Гудев): “Вече свърши хубавото време”, “Зелената стара чешма”, “Хей, момче”.

В началото на 90-те Мими и Развигор основават “Детска синтезаторна школа”, а на 10 юни 1993 е организиран голям концерт в зала 3 на НДК по случай 20-годишната им съвместна дейност.

През последните години става отново популярна след като дуетът й с Борис Гуджунов “Хора и улици” става водещ мотив в най-популярната реклама на кренвирши. На 26 април 2007 събира за голям концерт в НДК група “Старт” под надслов “15 лалета, 15 години по-късно”.

 

Източник: БГ естрада